sobota, 26 lipca 2014

Pyzy ziemniaczane

Przepis na farsz do Pyzy ziemniaczanych, to wersja klasycznego stylu niemieckim, z grzankami.

Składniki na  ​​6 porcji:
3 kg wołowiny
świeżo zmielony pieprz
czosnek w proszku (opcjonalnie)
2 szklanki octu
2 szklanki wody
½ szklanki plasterki cebuli
2 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu
nasiona 2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)
¼ szklanki brązowego cukru
3 łyżki mąki

1. Mięso oprószyć pieprzem i dodać do niego czosnek w proszku w razie potrzeby. Umieścić mięso w głęboki garnek lub szklanej misce.
2. Połącz ocet, wodę, cebulę, pieprzu i kminku, w razie potrzeby, w rondelku. Ogrzać mieszaninę do momentu zagotowania, ale nie wrzenia wody. Wlać gorącą marynatą nad wołowiny; Więcej niż połowa powinny być objęte. Przykryć przykrywką i przechowywać w lodówce 2 do 4 dni, obracając od czasu do czasu. Kiedy będzie gotowe do przyrządzenia, osuszyć mięso, oszczędzając marynaty.
3. Rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego w dużym rondlu i usmażyć na brązowy kolor mięso ze wszystkich stron. Dodać do marynaty, przykryć i gotować w piekarniku 300-325 stopni 3 do 4 godzin, lub gotować na szczycie pieca. Obróć mięso kilka razy.
4. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ¼ szklanki brązowego cukru i gotować 5 do 10 minut lub do momentu gdy cukier się rozpuści. Wyjmij mięso z garnka. odcedzić pozostawiając około 2 łyżki smalcu.
5. Dodaj mąkę do smalcu, rozprowadzać trzepaczką i gotować około minuty. Ubijając wszystko aby zapobiec grudek. Gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje mieszaniny, a następnie dodać 1 szklanka kwaśnej śmietany lub słodką śmietanę. Podawać z kluskami lub placki ziemniaczanymi.

Pyzy ziemniaczane:

składniki:

2 duże ziemniaki
¹ / 8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka mąki
1 jajko
8 dużych grzanek

Przepis na pyzy:

1. W dużym garnku osolonej wody, doprowadzić do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotować do miękkości, około 15 minut. Odcedzić.
2. W średniej misce wymieszać 2 szklanki utartych ziemniaków z gałki muszkatołowej, mąką i jajkami. Z tego uformować pyzy. Na środku każdego nacisnąć palcem i zrobić wgłębienie, zawinąć i dokładnie uszczelnić ciasto.
3. Włożyć pyzy do gotującej się zupy lub bulionu, przykryć i gotować 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz