sobota, 26 lipca 2014

Kopytka z morelami

Składniki potrzebne do kopytka:

     1 kg ziemniaków, gotowane i zimno
     12 całych morele
     12 kostek cukru
     ¼ szklanki cukru porządku
     3 łyżki brandy
      3 ¾ szklanki mąki pszennej
     1 żółtko
     3/8 kostki masła, pokrojone w kostkę
     1 ¼ szklanka bułka tarta
     Szczypta soli
     Szczypta mielonego cynamonu

Na sos:

     ¼ szklanki brandy
     ¼ szklanki soku morela
     10 połówki moreli

Przepis na kopytka z morelami:

Zetrzeć ziemniaki schodzone i odstawić.Umieść kostek cukru w misce i zalać brandy i niech się moczy. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z tartym ziemniakiem oraz szczypta soli. Umieść żółtka w misce i dorzucić kostkę masła. Wyrabiać ciasto rękami, aż przetrze się masło i nie będzie zostawać pomiędzy palcami i wszystkie składniki się ze sobą połączą. Umieścić ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i ugniatać aż będzie miękkie i elastyczne. Zagnieść ciasto na  4 grube koła, używając wałka porcjować i wałkować na mniejsze kwadraty. Umieść jedną morelę i nakładać na środku każdego kwadratu ciasta. Zawiń brzegi wokół nadzienia moreli i zaciskać otwarte końce razem do uszczelnienia.Zrobić resztę kopytek w podobny sposób i odstawić. Przynieś duży garnek osolonej wody do wrzenia i wrzucać po kolej kopytka.Gotować przez 12 minut i wykładać kopytka na talerz, za pomocą płaskiego łyżką i odstawić.
Umieścić bułkę tartą w czystej patelni i wymieszać z cukrem.Rozgrzać trochę masła i smażyć, aż będzie chrupiące. Smażyć na małym ogniu, pod przykryciem. Posypać szczyptą mielonego cynamonu, ciepłe kopytka wyłożyć na półmisek
Aby zrobić sos, należy wrzucić wszystkie podane składniki do blendera i zmiksować do osiągnięcia konsystencji puree. Wlać do rondla i gotować na średnim ogniu, aż zacznie się gotować. Skropić sosem kopytka i podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz